012 1Stoeterij "De Wimpel" te Wiekevorst met een Zonne-energie installatie van 160 panelen met een capaciteit van 40kWp, uitvoerder EWGLENN.

Werking

Werking van een zonnepaneel.
Zonnepanelen ook Photovoltaïsche
panelen genoemd, bestaan uit zonnecellen. Iedere cel is vervaardigd uit Silicium, dat alleen maar goed geleidt bij lichtinval, en de eigenschap heeft om dat licht om te zetten in elektriciteit. Uit het silicium materiaal worden zowel de Mono- als Poly-kristallijne cellen gemaakt. Door specifieke productietechnieken worden er zeer dunne wafers (platen) van gemaakt, die daarna geassembleerd worden tot een volledige zonnecel. De Mono-kristallijne zonnecellen zijn per cel homogeen, Poly-kristallijne zonnecellen hebben een typisch korrelige textuur. Het verschil tussen Mono- of Poly-kristallijn PV-panelen is, dat de opbrengst voor een Poly-kristallijne zonnepaneel per vierkante meter lager ligt.
Het basisprincipe blijft per fabrikant hetzelfde, het is door gebruik te maken van eigen specifieke technologieën, dat een zonnepaneel per vierkante meter meer opbrengst levert, kleiner van formaat zijn, wat ook de kostprijs ervan bepaalt.
 
Een zonnecel bestaat uit een dun plaatje aan de bovenzijde voor de negatieve lading en aan de onderzijde voor de positieve lading. De energie die vrijkomt bij het invallend licht brengt een elektrische gelijkstroom op gang via de dunne metalen strookjes aan de voorkant van de cel (negatieve lading) terug naar de metalen achterkant van de zonnecel (positieve lading). Door de nano technologie ontstaat er tussen beide lagen een wisselwerking van fotonen (basisdeeltjes van licht of n-layer) en van elektronen (basisdeeltjes van elektriciteit p-layer). Afhankelijk van het type silicium zal de cel een groter of kleiner aandeel van het zonlicht omzetten naar een elektrische gelijkstroom.
Daar de zon niet altijd even sterk schijnt, geven zonnepanelen bij bewolkt weer al genoeg energie om elektriciteit op te wekken, zelfs in de winter. Dit noemt men onrechtstreeks of diffuus licht.
Mono-Crystalline
1Mono crystalline
Solarcel
Poly-Crystalline
1Poly crystalline
Solarcel
werking zonnecel

Of het nu een Mono-kristallijne of een Poly-kristallijne zonnecel is, algemeen wordt aangenomen dat één zonnecel ± 0,5Volt produceert. Dus een standaard zonnepaneel met 60 zonnecellen levert ± 30Volt op.

Waar vind je ons

EW Glenn

Sint Jansstraat 115
B-2490 Balen

0479 81 66 64
info@ewglenn.be

Locatie

kaart